Kom-Passie

“Kompassie”, een woord dat in mijn hoofd bleef hangen. Juist omdat het bestaat uit twee heel betekenisvolle woorden: kompas en passie. Kompas geeft de richting en Passie geeft de energie om er voor te gaan. Kompassie verbindt die richting en energie met je hart, je leeft en werkt vanuit je eigen kern. Het laat je voelen dat je op je plek staat.  Voor mij is dat hetgene waar coaching en retraites voor staan.

Kompas – je richting

Hoe goed is je persoonlijke kompas? Weet je wat je wilt? Vaak komen deze vragen terug in de verschillende fasen van het leven. Het begint al bij je studie of beroepskeuze, maar daarna komen ze weer terug bij momenten in het leven waarop je even pauzeert en over je richting nadenkt. 

Een richting uitzetten moet goed voelen en je energie geven. Dat is voor iedereen anders en kun jij alleen zelf bepalen. Zelf bepalen betekent niet dat je dat in je eentje moet doen. Je hebt daar anderen voor nodig. Want het is juist de perceptie van anderen die jou een andere kijk op jezelf geven. Coaching en retraites bieden die mogelijkheid om dat in een vertrouwde omgeving te doen, samen zoeken naar het beste antwoord op jouw vraag. 

Passie – je energie

Passie wordt sterk bepaald door je eigen waarden en ervaringen uit het leven. Vaak voel je deze aan want het zijn de dingen die je energie geven. Maar je passie kunnen verwoorden en weten waar deze vandaan komt . . .  dat is weer een stap verder. Om je passie beter te leren kennen is het belangrijk om je waarden en ambitie goed te kennen. Wat vind ik belangrijk in het leven en wat wil ik heel graag? Het is juist die combinatie waaruit passie ontstaat. Maar hoe vind je die? Vaak word je enthousiast om iets te gaan doen, maar is het ook datgene dat je echt wil doen? Maak je de juiste keuzes die bij je passen? Juist dat helder krijgen, kan alleen als je je waarden en ambities duidelijk zijn. 

Wat betekent kompassie voor mij?

Als ik terugkijk in mijn leven herken ik duidelijk een aantal kernwaarden zoals: zelfontwikkeling, sociaal betekenisvol bezig zijn en avontuurlijk leven. Dat zijn zeker niet al mijn waarden, maar het is wel de rode draad in mijn leven. Als ik terugkijk dan zie ik deze waarden vanaf mijn 10e jaar overal terug komen. Heel concreet zie ik ze terug in mijn werk en privé. Ik zoek  graag nieuwe paden, leer mezelf graag nieuwe dingen aan. Dat is het avontuurlijke en mijn interesse in zelfontwikkeling. Betekenisvol leven zie ik terug in mijn sponsoracties, manier van leidinggeven binnen Philips en coaching. 

Maar Kompassie betekent ook delen met de ander vanuit respect en liefde zonder er iets voor terug te verwachten. Het is het besef dat je niet alleen in de wereld staat maar samen met elkaar. Ieder op zijn eigen plek, in zijn eigen kracht. Ik besef ook dat het leven goed is geweest voor mij. Ik heb een dak boven mijn hoofd, een goede baan en voldoende geld om te kunnen leven. Het kwartje is de goede kant op gevallen. Vanuit dat besef vind ik het fijn om iets terug te kunnen doen aan de samenleving. Voor mij is dat voor mensen met een afstand van de arbeidsmarkt en van de maatschappij. Ook dat is een bewuste keuze vanuit passie: ik wil het en kan dat doen.