Koken als teambuilding

Wat ik vooral heerlijk vind, is koken met andere mensen in workshops of events. Samen koken als team is een krachtige manier om samenwerking, communicatie en creativiteit te bevorderen. 

Samen een maaltijd koken geeft een gezamenlijk doel, waardoor teamleden zich betrokken voelen en leren hoe ze het beste taken kunnen verdelen. Daarnaast creëert het een informele en ontspannen sfeer, waarin collega’s elkaar beter leren kennen en vertrouwen opbouwen. En waarbij onverwachte situaties bij het koken ook vragen om snelle en creatieve teamoplossingen. Het is een leuke, smakelijke en leerzame manier om het team te versterken die ik vaak combineer met wat speelse teamcoachingsvragen.

Mijn kookpassie

De liefde voor koken is me met de paplepel ingegoten. Koken was de passie van mijn moeder en ook haar manier om liefde te tonen. En zo is het ook, want eten verbind en de eettafel is de ideale plaats voor mooie gesprekken! Voor mij is koken ook een creatief proces, al gaande weg vormt zich het gerecht zoals het op dat moment moet zijn. Mijn kookpassie richt zich nu op vooral op de gezonde keuken. Dus bewust meer groenten, meer peulvruchten, meer locale seizoensproducten en het afstemmen van mijn voeding op dat wat ik op dit moment nodig heb. Mijn inspiratie haal ik vooral uit de Mediterrane, Midden Oosten en Aziatische keukens, mooie gerechten waar kleur en smaken uitknallen.  

Mijn eigen kookboek "De smaken van thuis"

In 2021 heb ik een familie kookboek geschreven: ‘De smaken van thuis’. Hierin staan meer dan 120 lievelingsrecepten van drie (!) generaties over de periode van de laatste 100 jaar. Het zijn recepten van mijn oma’s, mijn moeder en mijzelf die inmiddels vele malen gekookt zijn en daardoor geperfectioneerd. Je beleeft hoe de afgelopen 100 jaar onze eetcultuur is veranderd in zowel oude als nieuwe recepten, foto’s en verhalen. 

Maar het staat ook vol met buitenlandse recepten die ik oppikte tijdens de periode dat we in het buitenland woonden en door de Italiaanse TV cook-off bij 24Kitchen. Dus van kruidkoek uit 1900 tot Indiase Tandoori-chicken en de heerlijkste Italiaanse pasta’s. 

Het boek is verder verrijkt met vele familie foto’s en geeft daarmee ook een mooi beeld van drie generaties van onze familie. Met dit boek wil ik dan ook de liefde voor eten delen. Echt fysiek delen, want alle winst gaat naar het inloophuis voor dak- en thuislozen ’t Hemeltje in Eindhoven (https://inloophuishemeltje.nl).

Prijs per kookboek: € 29,95 
(exclusief verzendkosten)

0
Kookboeken verkocht!

Kookwedstrijd @24Kitchen "The Chefsline NL"

In 2018 mocht ik voor 24Kitchen meedoen met kookprogramma The Chefs’ Line NL, een soort Masterchef-achtig programma wat vanuit Australië naar Nederland is gebracht. Vier thuiskoks namen het op tegen de keukenbrigade van een van de beste Italiaanse restaurant in Nederland: ‘Mario’ in Neck. 

Weken lang heb ik traditionele Italiaanse gerechten gekookt om alle kneepjes van Italiaans koken volledig te kennen. Want probeer maar eens een overheerlijke traditionele Pasta Carbonare te maken, dat is nog niet zo makkelijk.

De gerechten van de thuis- en chefkoks werden blind beoordeeld door een zeer deskundige jury van topchefs, bestaande uit Jacob Jan Boerma (3 Michelin sterren), Margot Janse (verkozen tot beste restaurant ter wereld) en Dennis Huwaë (1 Michelin ster).

In totaal waren er vier rondes en elke keer viel de slechts preseterende kok af. Na drie rondes mocht ik het in de finale opnemen tegen de chefkok. Hij won, terecht, maar trots dat ik de finale mocht halen!