Kook-Passie

De liefde voor koken is me met de paplepel ingegoten door mijn moeder. Koken was haar passie en ook haar manier om liefde te tonen. En zo is het ook, want eten verbind en de eettafel is de ideale plaats voor mooie gesprekken! Voor mij is koken ook een creatief proces, al gaande weg vormt zich het gerecht zoals ik in gedachten heb. Koken is voor mij niet iets van recepten, maar elke keer weer een eigen creatie. 

Zo’n 10 jaar geleden pakte ik het koken serieus op, verslond vele kookboeken en stond regelmatg te koken voor ons gezin, vrienden en familie maar ook voor kleine of grote groepen tot meer dan 100 personen. Wat ik vooral heerlijk vind, is koken met andere mensen. Bijvoorbeeld in workshops maar ook in grotere benefiet diners tot meer dan 100 personen. Naast koken betekent dit namelijk ook samen iets moois maken.  

Zo is een passie een kracht geworden, een passie die zich nu richt op de gezonde keuken en op koken met de seizoenen. Dus bewust minder vlees, meer groenten, meer peulvruchten en minder snelle koolhydraten. Koken met de seizoenen betekent voornamelijk gebruik maken van groenten uit Nederland maar ook het afstemmen van mijn voeding op wat ik in dat seizoen nodig heb. Er gaat weer een wereld voor mijn open om te ontdekken hoe dat er uitziet. Geinteresseerd? Volg me voor meer inspiratie op Instagram, en uiteraard alle adviezen en ideeen zijn welkom.  

Mijn kookboek "De smaken van thuis"

In 2021 heb ik een familie kookboek geschreven: ‘De smaken van thuis’. Hierin staan meer dan 120 lievelingsrecepten van drie (!) generaties over de periode van de laatste 100 jaar. Het zijn recepten van mijn oma’s, mijn moeder en mijzelf die inmiddels vele malen gekookt zijn en daardoor geperfectioneerd. Je beleeft hoe de afgelopen 100 jaar onze eetcultuur is veranderd in zowel oude als nieuwe recepten, foto’s en verhalen. 

Maar het staat ook vol met buitenlandse recepten die ik oppikte tijdens de periode dat we in het buitenland woonden en door de Italiaanse TV cook-off bij 24Kitchen. Dus van kruidkoek uit 1900 tot Indiase Tandoori-chicken en de heerlijkste Italiaanse pasta’s. 

Het boek is verder verrijkt met vele familie foto’s en geeft daarmee ook een mooi beeld van drie generaties van onze familie. Met dit boek wil ik dan ook de liefde voor eten delen. Echt fysiek delen, want alle winst gaat naar het inloophuis voor dak- en thuislozen ’t Hemeltje in Eindhoven. Van dat geld kunnen zij maaltijden koken en een luisterend oor bieden. Op dit moment zijn bijna alle 500 boeken verkocht en is er een mooi bedrag van 7500,- euro geschonken aan ’t Hemeltje (https://inloophuishemeltje.nl).

Prijs per kookboek: € 29,95 
(exclusief verzendkosten)

0
Kookboeken verkocht!

24Kitchen "The Chefsline NL"

In 2018 mocht ik voor 24Kitchen meedoen met kookprogramma The Chefs’ Line wat vanuit Australië naar Nederland is gebracht. Weken lang heb ik gemiddeld drie traditionele Italiaanse gerechten gekookt om alle kneepjes van Italiaans koken volledig te kennen. Want probeer maar eens een overheerlijke traditionele Pasta Carbonare te maken, dat is nog niet zo makkelijk.

Wij – vier thuiskoks – namen het op tegen de keukenbrigade van het beste Italiaanse restaurant in Nederland: ‘Mario’ in Neck. Vier rondes mocht ik koken. Elke keer viel er een thuiskok af. De kok van Restaurant Mario die hoger in de rangorde staat, kookte de volgende ronde. Delia Molderings en ik mochten het samen in de finale opnemen tegen de chef-kok. Hij won, terecht.

De gerechten van de thuiskoks en de chefkoks werden blind beoordeeld door een zeer deskundige jury van topchefs, bestaande uit Jacob Jan Boerma, Margot Janse en Dennis Huwaë.